Sorteer op:
Zeskant Borgmoer DIN 985 RVS

Vanaf

Zeskant Borgmoer DIN 985-6 Verzinkt Staal

Vanaf

Borgmoer Zelfborgend Kmfe11 55x75x11
Zelfborgendemoer Nyloc - Din5985 Ev M12X1.50

Borgmoer

Bij Tooltopper vindt u zeker de juiste borgmoer (Din 985) voor uw project. Din 985 betekent dat de moer voldoet aan de standaard afmetingen zoals die zijn vastgesteld door het Deutsches Institut für Normung. Met dit type moer voorkomt u dat deze na bevestiging weer los trilt. U bestelt uw borgmoer heel eenvoudig via onze webshop. Bij elk product staat duidelijk aangegeven hoeveel wij op voorraad hebben en of er een minimale afname geldt. U profiteert bij Tooltopper dus niet alleen van lage prijzen, maar ook van een snelle levering!

Wat is een borgmoer?

Een borgmoer is een type moer dat niet kan lostrillen. Bij de meest gebruikte variant borgmoer is een nylon ‘kraag’ toegevoegd in de opening. Door deze kraag ontstaat extra wrijving tussen de schroefdraad van de bout en die van de moer. De standaard afmetingen van een borgmoer met nylon kraag zijn vastgelegd in de Din 985 norm. Deze moeren worden vooral gebruikt in machines die veel trillingen ondervinden, bijvoorbeeld bij auto’s, vliegtuigen en turbines.

Hoe bevestigt u een borgmoer?

Wanneer u een borgmoer wilt bevestigen, is het allereerst belangrijk om de moer in de juiste richting te plaatsen: de zijde met de nylon kraag dient als laatste over de bout gedraaid te worden. Voor een optimaal resultaat mag de nylon kraag ook niet beschadigd zijn. Draai de moer vervolgens aan zoals u dat ook zou doen bij een gebruikelijke zeskantmoer. Wanneer u weerstand voelt, kunt u nog een dopsleutel gebruiken om de borgmoer vaster te draaien. Bij de laatste stap controleert u of het nylon niet beschadigd is geraakt bij het bevestigen. In dat geval is de borging van de borgmoer namelijk niet meer volledig.

Hoe maakt u een borgmoer los?

Voor het losmaken van een borgmoer kunt u meestal hetzelfde sleutelgereedschap gebruiken als u voor het bevestigen hebt gebruikt. Om de borgmoer los te krijgen is het belangrijk dat de sleutel goed past. De nylon ‘kraag’ van een borgmoer type Din 985 zit klem tussen de schroefdraden van de moer zelf en de bout. Het is mogelijk om het nylon losser te krijgen door het te verwarmen. Dit kan al bereikt worden met een normale haardroger. Het is mogelijk om eventueel grover geschut in te zetten, maar let er dan wel op dat u de vlam niet op maar langs de borgmoer richt.

Kunt u een borgmoer hergebruiken?

Zolang de borgmoer geen grote beschadigingen vertoont, kan deze meestal opnieuw gebruikt worden. Toch wordt dit door verschillende experts afgeraden. De schroefdraden van de borgmoer en de bout leveren een unieke ‘markering’ op in het nylon, wat betekent dat het nylon nooit op dezelfde manier zal klemmen bij een volgend gebruik. Vooral in situaties waarin een borgmoer een cruciale rol heeft voor het functioneren, is het veiliger een nieuwe borgmoer te gebruiken. Heeft u vragen over onze borgmoeren? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Tooltopper helpen we u graag verder!

 

Bezig met laden...